Nyresten

Information til patienter, pårørende & andre interesserede

Sidebar
Menu
RIRS:
Retrograd IntraRenal Stenfjernelse

Det er en kikkert-operation, hvor man fører en lang tynd bøjelig kikkert (fleksibelt endoskop) gennem urinrøret op igennem urinlederen til nyrens hulrum.
Igennem kikkerten kan indføres laser-fiber hvormed sten kan knuses eller forstøves.
Det er også muligt at indføre en "kurv" som man kan fange sten med og trække dem med ud. Det forudsætter at stenen ikke er større end at den kan passere ned gennem urinlederen.

Udføres som regel i fuld narkose. Kan i udvalgte tilfælde udføres i lokalbedøvelse/"rus".

Man kan som regel udskrives samme dag eller dagen efter operationen.
Stacks Image 820
Hvornår anvendes denne operationstype?
Denne operation anvendes oftest til mindre nyresten (mindre end 1-2 cm), i de tilfælde hvor disse ikke kan behandles med ESWL ("stenknusning"). Det kan f.eks. være:
- sten som ikke kan lokaliseres med røntgen eller ultralyd til ESWL.
- sten som ikke går tilstrækkeligt i stykker ved ESWL
- sten/grus som ikke kommer ud efter ESWL
- sten som ligger i nyrehulrum med dårligt afløb (f.eks. i en calyxcyste)
- patienter med øget blødningstendens, f.eks. pga. blodfortyndende medicin
Fordele:
Man bruger de naturlige kropsåbninger. Der er ingen væsentlig blødningsrisiko, og kan derfor foretages hos patienter i blodfortyndende behandling.
Ulemper:
Ikke egnet til store sten (større end 2 cm), da operationen da bliver for langvarig. Ved store sten kan det undertiden være nødvendigt at foretage behandlingen af to omgange.
Riscisi:
Infektion. Hvis der i forvejen er bakterier i urinen, er der risiko for at bakterierne går i blodet ("blodforgiftning"), som kan give høj feber, og i sjældne tilfælde udvikle sig til organ-svigt (septisk shock).
I sjældne tilfælde kan urinlederen blive beskadiget. Mindre og overfladiske læsioner af urinlederen heler af sig selv, men kan kræve at der ligger et indvendigt kateter (JJ-kateter) i nogle uger.
Overrivning af urinlederen (som medfører akut åben operation, i værste fald fjernelse af nyren) er ekstremt sjældent forekommende.
Der kan på længere sigt være en lille risiko for at udvikle en forsnævring af urinlederen pga arvæv.
Menu