Nyresten

Information til patienter, pårørende & andre interesserede

Sidebar
Menu
En forsnævring af urinlederen kan forekomme i hele urinlederens forløb, og er i modsætning til forsnævringen mellem nyre og urinleder som regel ikke medfødt. På grund af den forsinkede passage af urin øges risikoen for sten-dannelse, og selv mindre sten kan ikke passere.

BETEGNELSER:
Urinleder forsnævring, ureter stenose, ureter striktur.

ÅRSAGER:
Tidligere sten i urinlederen, tidligere operationer på urinlederen, strålebehandling, svulster som afklemmer urinlederen, arvæv bag bughulen omkring urinlederen som kan påvirke afløbet.

SYMPTOMER:
Smerter. Smerter kan skyldes forsnævring alene, eller forsnævring i forbindelse med sten. Kan medføre at funktionen af nyren nedsættes.

BEHANDLING:
Ved sten kombineret med forsnævring af urinlederen, må begge dele behandles. ESWL (stenknusning) er ikke velegnet, for selvom stenen knuses vil gruses næppe passere pga forsnævringen. Som regel fortages en indvendig kikkert-operation, hvor man udvider forsnævringen og derefter knuser/fjerner stenen. I udvalgte tilfælde kan man fjerne stenen "oppefra", dvs som ved PNL gå direkte ind i nyren udefra og derfra føre en kikkert ned i urinleder.
Menu