Nyresten

Information til patienter, pårørende & andre interesserede

Sidebar
Menu
Infektionssten

Magnesium-ammonium-fosfat (Struvit) sten kaldes infektionssten, da de altid er forårsaget af urinvejsinfektion (nyrebækkenbetændelse).

Hvis du har nyresten og tendens til urinvejsinfektioner er det langt fra sikkert at du har infektionssten. Der behøver ikke at være nogen sammenhæng. Man skelner mellem nyresten ledsaget af urinvejsinfektion, og så infektionssten som altså er dannet pga infektion. "Diagnosen infektionssten" foretages ved stenanalyse; men kan mistænkes hvis der vedvarende påvises urease-producerende bakterier i urinen. Ved infektionssten findes også tit en samtidig anatomisk årsag.
Nyresten, Urolithiasis, Nephrolithiasis, kidney stone, renal calculi, Struvite, UTI, Kim Andreassen
Stacks Image 4497
Struvit nyresten
Nyresten, Urolithiasis, Nephrolithiasis, kidney stone, renal calculi, Struvite, UTI, Kim Andreassen
Det er ikke alle bakterier som kan medføre infektionssten. Det er kun bakterier som producerer urease som medfører infektionssten. Hyppigste bakterier er Proteus, Klebsiella og Pseudomonas. (E. coli bakterier producerer ikke urease).
Urease er et enzym som spalter urea (urinstof) hvorved der dannes ammonium og kuldioxid. Ved urinvejsinfektion findes højt urin-pH (basisk urin). Struvit-sten findes ofte sammen med carbonat apatit sten.

Da der findes bakterier i stenene, kan man ikke udrydde bakterierne alene med antibiotika. Det er vigtigt at alle sten fjernes hvis det er infektionssten. Det er også vigtigt at en eventuel anatomisk årsag og korrigeres hvis dette er muligt.

Infektionssten er sjældne i Danmark (mindre end 5%). Hyppigere hos kvinder end mænd.

Infektionssten kan vokse hurtigt, og blive meget store. De kan udfylde hele nyrens hulrum (såkaldt koral-sten).
Koralsten, staghorn stone, Nyresten, Urolithiasis, Nephrolithiasis, kidney stone, renal calculi, Struvite, UTI
Stacks Image 4508
Menu